به گزارش خبرگزاری مهر، همزمان با رونمایی پوستر رسمی اختتامیه جایزه نوفه، پنج اثر راهیافته علمیتخیلی، فانتزی، وحشت و جنایی به مرحله نهایی این رقابت در بخش بزرگسال معرفی شدند.
بر این اساس مراسم پایانی این جایزه پنجشنبه ۴ بهمن به میزبانی نشر پیدایش برگزار میشود و برگزیدگان و شایستگان تقدیر آن در سه بخش رمان گمانهزن بزرگسال، رمان گمانهزن نوجوان و بخش فصل اول (ویژه آثار منتشر نشده) معرفی خواهند شد.
فهرست ۵ فینالیست این جایزه، شامل آثاری از نشر ققنوس، نشر بان، نشر چشمه و نشر پیدایش است و آثار منتخب در ژانرهایی متفاوت از وحشت گرفته تا فانتزی، علمیتخیلی و جنایی خلق شدهاند. از میان نویسندههای منتخب سه نفر مرد و دو نفر زن هستند؛ لاله زارع با «بیتابوت»، رامبد خانلری با «سورمهسرا»، بهزاد قدیمی با «خدمات دستگاه هیولاساز دمشقی»، محمدرضا ایدرم با «ما و را: سلسله جنایات بین کهکشانی» و ضحی کاظمی با «کاج زدگی».
داوری بخش بزرگسال این جایزه به عهده کمیته پنجاه نفرهای متشکل از مترجمین آثار ژانری، نویسندگان، طراحان کمیک، کارشناسان سینمای ژانری، پژوهشگران، هواداران و خبرنگاران این حوزه است و بررسی کارشناسی این آثار با همکاری برنامه فیدیبو و به صورت دیجیتالی در محیط این کتابخوان انجام میشود.
دبیرخانه جایزه نوفه پیش از این فینالیستهای بخش رمان گمانهزن نوجوان را نیز معرفی کرده بود و آثاری از نشر افق، هوپا و چرخ و فلک به مرحلهی نهایی این بخش راه یافته بودند؛ مهدی رجبی با «بردیا و گولاخها»، سید جواد رهنما با «خرسی که چپق میکشید»، حمیدرضا شاهآبادی با «قبرستان عمودی»، بیتا حسینی با «کارن و پنج شهر اسرارآمیز»، تینا جمالی با «معجون سحرآمیز در کارخانه متروک».
داوری نهایی بخش کتاب گمانهزن نوجوان به عهده رضا علیزاده (مترجم آثار گمانهزن)، طاهره ایبد (نویسنده کودک و نوجوان)، محمد کاظم اخوان (نویسنده مجموعه قصههای تا به تا) و فرزاد خلیلیان (فعال ادبی حوزه ژانری و منتقد کمیک) است.
ادبیات گمانهزن برگردانی از عبارت Speculative Fiction است. بنا بر تعریف ویکیپدیای فارسی، این عنوان توصیف کننده تمامی سبکها و زیرسبکهایی است که دنیایی متفاوت با دنیای واقعی را تصویر میکنند (ژانرهای فانتزی، کارآگاهی، علمیتخیلی و وحشت و ... زیر چتر این عبارت قرار میگیرند). رابرت هاینلاین، نویسنده شهیر علمیتخیلی، این عبارت را در سال ۱۹۴۱ خلق کرده است و امروزه این واژه را برای توصیف داستانهایی استفاده میکنند که لزوماً به واقعیت عینی و اصول متعارف داستان رئال پابیند نیستند و تخیل را در هسته مرکزی خود قرار میدهند. داستانهایی که به طور معمول به اسم «ادبیات ژانری» شناخته میشوند و پیش از این کمتر مورد توجه جوایز ادبی فارسی قرار میگرفتند.
مراسم اختتامیه این جایزه روز پنجشنبه ۴ بهمن برگزار خواهد شد.
نظر شما